Tårtprocess
Hur lång tid tar det egentligen att göra en tårta? 
Hur gör man? Vad bör man tänka på? Ja frågorna är många och det finns egentligen inget rätt eller fel, alla gör olika och så beror också processens utformning lite på vilken sorts tårta man gör. I det här inlägget tänkte jag visa en standard tårtprocess för mig och lite tips och trix. 
 
Dag 1
Jag startar med att fundera hur min tårta ska se ut och vad den ska innehålla. Jag gör en lätt skiss av utformningen och skriver en handlingslista. 
 
Dag 2
Jag handlar allt som behövs och bakar mina tårtbottnar. När jag tar ut tårtbottnarna stjälper jag upp dem på en skärbräda och låter formen ligga kvar över medan den svalnar. När den svalnat skär jag upp den och plastar in. Jag gör även fluffet/mousset denna dag då den ska stå i kylen minst 5 timmar men gärna över natten. Slutligen skapar jag figurer/blommor mm som måste torka till innan de placeras på tårtan. Är det större lr mer avancerade figurer som ska göras så gör jag dessa flera dagar i förväg då de behöver mer tid både i görandet men även med tanke på torkningstiden. Tänk också på att om det är nya figurer du gör tar det längre tid då det inte sitter i händerna men sen fastnar man också väldigt lätt i skapandet, detaljer osv så tiden brukar lätt skena iväg. 
 
 
Dag 3
Figurerna/blommorna jag gjorde dagen innan har torkat och jag målar det som behöver det. Jag tar fram fluffet/moussen och vispar upp den och fyller sedan min tårta. 
 
Målning före/efter:
 
Fluffet förbereds (i den här tårtan blir det hallonmousse och After eightfluff *mums*): 
 
Tårtbygge:
 
Jag startar alltid med att ta fram det jag kan behöva. Det ni ser på bilden e standard av det jag använder i det här steget; fluff och mousse, tårtbottnar, en tårtbricka i lämplig storlek, en slickepott, mitt älskade roterande tårtfat och en stor och liten spatel. 
 
Jag börjar med att måtta upp och lägga på den första tårtbotten på brickan. Sedan väljer jag det första innehållet. Vilket av dem jag tar först beror på dess fasthet. Just i dag var det After egihtfluffet som var fastare i konsistensen så den tog jag först. Varför jag väljer att ta den som är mest fast först är att det som är längst ner ska bära upp mycket mer tyngd (2 och 3 tårtlagret+ 1 fluff/mousse till) än det som ligger överst och då underlättar det och stannar kvar bättre om man går efter fasthet. 
 
Jag lägger ut ordentligt med fluff och arbetar ut det försiktigt genom att lätt trycka ut det mot kanten. När fluffet är ca 2 cm från kanten börjar jag arbeta med den stora spateln. Jag sätter den lite vinklad mot mig från mitten och ut mot kanten som är till vänster. Ser till att den ligger rakt vågrätt sett och använder den andra handen för att rotera tårtfatet. Det som händer då är att fluffet jämnas ut och det lätta trycket gör att fluffet glider ut de sista centimentrarna till kanten (gör inget om de glider över kanten)  och vips får du en jämn yta. Ju nogrannare du är och försöker få lagret rakt ju rakare blir tårtan sen. 
 
 
 
Om det blir som ni ser för mig att fluffet tippar över kanten behöver du inte få panik. Gör färdigt ytan ovanpå först sedan när du känner dig färdig använder du den mindre spateln för att fixa kanten. Jag arbetar precis på samma sätt som ovanpå;jag sätter den mot kanten och vinklar den en aning, ser till att jag håller den i rak vinkel och roterar på tårtfatet. 
 
När jag känner mig nöjd lägger jag på det andra lagret av sockerkaka och gör om samma process som vid första lagret
 
 
När detta är gjort lägger jag på den sista sockerkaksbotten och kollar av kanterna en sista gång med den mindre spateln. Är det så att det sticker ut följer det med när jag drar med spateln och saknas det kan jag lätt fylla på lite genom att ta lite på spateln och lägga dit för att sedan skrapa. 
Nu är tårtstommen färdig och för att den ska riktigt dra till sig och för att fluffet/moussen ska stå till sig krävs det att tårtan får vila. Detta gör den i kylen över natten på tårtbrickan och för att fluffet/moussen ska hållas på plats och stelna till i nuvarande position och inte säcka ihop och rinna ut stramar jag upp den med plastfolie. När jag gör detta moment brukar jag dra ut en bit plastfolie, vika den minst dubbel ( beror på hur hög tårtan är) och dra den runt tårtan så att kanterna täcks och stramas till. Slutligen lägger jag en skyddande plast över tårtan och sedan in i kylen för vila. I detta läge är det viktigt att tänka på vad du i övrigt förvarar i din kyl så att du ex inte får en ofrivillig löksmak på tårtan då grädde kan dra till sig smaker från sånt som avger lukt. Så ett viktigt moment här är att rensa kylen på sånt som man inte vill att tårtan ska smaka 😉👌. 
 
 
 
 
Dag 4
Den här dagen är dagen D, idag blir tårtan färdig ✌️. Den här dagen görs smörkrämen som ska ligga som ett skyddande lager mellan tårtstommen och sockerpastan. Sockerpastan som ska täcka tårtan görs och sedan är det dags att täcka tårtan och dekorera den, dels med sakerna du förbrerett men även göra eventuella dekorationer som måste torka på plats ovanpå tårtan. 
 
Sockerpastan: sockerpastan tar ca 10-15min att göra men måste sedan få vila i minst 1timme i en plastpåse så jag startar alltid med den. Och medans jag tar fram ingredienser till den tar jag också fram mängden margarin/smör som ska vara till smörkrämen då den ska vara mjuk och rumstempererad. Sedan är det bara att kicka igång. Sockerpastan är enkel att göra och som standard brukar jag smaksätta den med vanilj som blir neutral men supergod oavsett vilket innehåll du har i tårtan. Mer hur du gör i detalj samt recept finns under fliken recept. 
 
 
Smörkrämen: Sen är det dags för smörkrämen. Den går också på ett kick att vispa ihop och sedan är det dags att täcka tårtan med den. 
 
. Jag brukar alltid börja med kanten runt om tårtan och då lägger jag ut smörkrämen på följande vis. Jag tar en klick på baksidan av min spatel och strycker av den mot kanten på tårtan. 
 
 
När jag gjort det en bit ställer jag spateln lite vinklad mot tårtans kant och medans jag trycker lätt drar jag spateln mot mig en liten bit (ca dm)  vinklar om den och drar den från mig precis på samma sätt som jag tidigare jämnade till kanten av fluffet. 
 
 När jag täckt hela kanten är det dax för toppen och då tar jag smörkräm precis som innan på baksidan av spateln och drar av klickarn mot kantens överdel. När jag gjort en liten bit lägger jag spateln lätt vinklad på tårtans kant med långsidan mot mig och drar inåt mot tårtans mitt tills jag täckt hela tårtan. 
 
 
Slutligen när tårtan är täckt återgår jag till tårtans kant, ställer spateln lodrätt mot kanten och jämnar till. Och kom ihåg, ju mer nogrann du är dessto rakare och jämn blir tårtan 👍
 
 
 
Täckning av tårta:
 Nu är det dags att ta fram sockerpastan för nu ska vi täcka tårtan ✌️. Börja med att strö ut florsocker på en stor yta och förvara även en liten hög vid sidan om då man måste bättra på titt som tätt så att sockerpastan inte fastnar. 
Nu kan du ta ut sockerpastan och värma upp den genom att knåda den, kladdar den strör du på mer florsocker. När du känner dig färdig är det dags att börja kavla. Det här läget känns som en flashback till pizzerian 😄 då du ska få ut en rund stor platta. Jag kavlar ett par 3 gånger sedan lyfter jag upp den försiktigt och bättrar på florsockerlagret under, vrider den lite, kavlar, lyfter och bättrar på, vrider, kavlar osv tills jag fått den strl jag önskar. Det här är en fin balansgång. Jag tycker inte om när sockerpastan är för tjock men samtisigt om den är för tunn spricker den lätt när du lyfter den på plats lr arbetar med den på tårtan. Sen syns skavanker under på smörkrämen lättare också om sockerpastan är för tunn. Men jag brukar köra mellan tummen å pekfingret minst 1/2 cm tjock och uppåt. 
 
 
Nu är det dags att ta fram tårtan och "lägga locket på"  😋. Jag brukar ställa tårtan till vänster om den utkavlade sockerpastan. Se till att jag har bägge armar fria och en del svängrum. Jag lyfter sedan upp sockerpastan så den högra kanten sett ligger över min högra underarm samt över handen. Sedan sticker jag in min vänsterarm längre in, lyfter den försiktigt mot tårtan siktar in så att jag ska träffa mitten av sockerpastan mot tårtans mitt och så flippar jag över den. Den sida jag kavlat på ska alltså hamna mot tårtan och undersidan som legat mot bordet är nu uppåt. 
 
 
Nu ligger den där och det mest kritiska momentet är över, andas lite innan det är dags för nästa steg. Nu använder jag händerna för att lägga sockerpastan rakt mot kanterna och jag strycker också några varv med smoother både på kanterna och toppen innan jag skär bort en del av den överflödiga sockerpastan runt om. Sedan arbetar jag igen med smoother för att få en riktigt rak och slät yta och när jag känner mig riktigt färdig går jag på och skär bort socketpastan allra längst in. Grunden är nu färdig 👐. 
 
 
 
Slutfinishen:
Nu plockar jag fram skissen och lägger försiktigt ut mina dekorationer så som jag tänkt för att titta av hur det blir. Är jag nöjd börjar jobbet med att fästa; de större dekorationerna fäster jag med okokt spagetti som jag satt fast på undersidan av dekorationen och mindre dekorationer limmar jag fast med hjälp av vatten och pensel. Om jag vill ha en kantbård i sockerpasta gör jag den och limmar fast med lite vatten. Just i den här processen valde jag att testa satinband som bård och den mätte jag upp och satte fast med lite kristyr. 
 
 
 Nu äntligen är 4 dagars arbete över och tårtan är färdig. 👐👏
 
 
Som sagt finns det en uppsjö av tårtprocesser och alla gör på sitt eget sätt alldeles beroende på dels hur man lärt sig men också på vilken sorts tårtan man skapar så det finns inget rätt eller fel men detta är hur en tårtprocess kan se ut för mig. 
 
Hoppas jag kunnat ge några tips och trix, och kom ihåg att de mesta går att ordna till/ändra/rädda och fixa med smarta och kreativa lösningar så var inte rädd för att testa, chansa och framförallt; ha roligt!