Dag 4
Den här dagen är dagen D, idag blir tårtan färdig ✌️. Den här dagen görs smörkrämen som ska ligga som ett skyddande lager mellan tårtstommen och sockerpastan. Sockerpastan som ska täcka tårtan görs och sedan är det dags att täcka tårtan och dekorera den, dels med sakerna du förbrerett men även göra eventuella dekorationer som måste torka på plats ovanpå tårtan.
Sockerpastan: sockerpastan tar ca 10-15min att göra men måste sedan få vila i minst 1timme i en plastpåse så jag startar alltid med den. Och medans jag tar fram ingredienser till den tar jag också fram mängden margarin/smör som ska vara till smörkrämen då den ska vara mjuk och rumstempererad. Sedan är det bara att kicka igång. Sockerpastan är enkel att göra och som standard brukar jag smaksätta den med vanilj som blir neutral men supergod oavsett vilket innehåll du har i tårtan. Mer hur du gör i detalj samt recept finns under fliken recept.
Smörkrämen: Sen är det dags för smörkrämen. Den går också på ett kick att vispa ihop och sedan är det dags att täcka tårtan med den.
. Jag brukar alltid börja med kanten runt om tårtan och då lägger jag ut smörkrämen på följande vis. Jag tar en klick på baksidan av min spatel och strycker av den mot kanten på tårtan.
När jag gjort det en bit ställer jag spateln lite vinklad mot tårtans kant och medans jag trycker lätt drar jag spateln mot mig en liten bit (ca dm) vinklar om den och drar den från mig precis på samma sätt som jag tidigare jämnade till kanten av fluffet.
När jag täckt hela kanten är det dax för toppen och då tar jag smörkräm precis som innan på baksidan av spateln och drar av klickarn mot kantens överdel. När jag gjort en liten bit lägger jag spateln lätt vinklad på tårtans kant med långsidan mot mig och drar inåt mot tårtans mitt tills jag täckt hela tårtan.
Slutligen när tårtan är täckt återgår jag till tårtans kant, ställer spateln lodrätt mot kanten och jämnar till. Och kom ihåg, ju mer nogrann du är dessto rakare och jämn blir tårtan 👍
Täckning av tårta:
Nu är det dags att ta fram sockerpastan för nu ska vi täcka tårtan ✌️. Börja med att strö ut florsocker på en stor yta och förvara även en liten hög vid sidan om då man måste bättra på titt som tätt så att sockerpastan inte fastnar.
Nu kan du ta ut sockerpastan och värma upp den genom att knåda den, kladdar den strör du på mer florsocker. När du känner dig färdig är det dags att börja kavla. Det här läget känns som en flashback till pizzerian 😄 då du ska få ut en rund stor platta. Jag kavlar ett par 3 gånger sedan lyfter jag upp den försiktigt och bättrar på florsockerlagret under, vrider den lite, kavlar, lyfter och bättrar på, vrider, kavlar osv tills jag fått den strl jag önskar. Det här är en fin balansgång. Jag tycker inte om när sockerpastan är för tjock men samtisigt om den är för tunn spricker den lätt när du lyfter den på plats lr arbetar med den på tårtan. Sen syns skavanker under på smörkrämen lättare också om sockerpastan är för tunn. Men jag brukar köra mellan tummen å pekfingret minst 1/2 cm tjock och uppåt.
Nu är det dags att ta fram tårtan och "lägga locket på" 😋. Jag brukar ställa tårtan till vänster om den utkavlade sockerpastan. Se till att jag har bägge armar fria och en del svängrum. Jag lyfter sedan upp sockerpastan så den högra kanten sett ligger över min högra underarm samt över handen. Sedan sticker jag in min vänsterarm längre in, lyfter den försiktigt mot tårtan siktar in så att jag ska träffa mitten av sockerpastan mot tårtans mitt och så flippar jag över den. Den sida jag kavlat på ska alltså hamna mot tårtan och undersidan som legat mot bordet är nu uppåt.
Nu ligger den där och det mest kritiska momentet är över, andas lite innan det är dags för nästa steg. Nu använder jag händerna för att lägga sockerpastan rakt mot kanterna och jag strycker också några varv med smoother både på kanterna och toppen innan jag skär bort en del av den överflödiga sockerpastan runt om. Sedan arbetar jag igen med smoother för att få en riktigt rak och slät yta och när jag känner mig riktigt färdig går jag på och skär bort socketpastan allra längst in. Grunden är nu färdig 👐.
Slutfinishen:
Nu plockar jag fram skissen och lägger försiktigt ut mina dekorationer så som jag tänkt för att titta av hur det blir. Är jag nöjd börjar jobbet med att fästa; de större dekorationerna fäster jag med okokt spagetti som jag satt fast på undersidan av dekorationen och mindre dekorationer limmar jag fast med hjälp av vatten och pensel. Om jag vill ha en kantbård i sockerpasta gör jag den och limmar fast med lite vatten. Just i den här processen valde jag att testa satinband som bård och den mätte jag upp och satte fast med lite kristyr.
Nu äntligen är 4 dagars arbete över och tårtan är färdig. 👐👏
Som sagt finns det en uppsjö av tårtprocesser och alla gör på sitt eget sätt alldeles beroende på dels hur man lärt sig men också på vilken sorts tårtan man skapar så det finns inget rätt eller fel men detta är hur en tårtprocess kan se ut för mig.
Hoppas jag kunnat ge några tips och trix, och kom ihåg att de mesta går att ordna till/ändra/rädda och fixa med smarta och kreativa lösningar så var inte rädd för att testa, chansa och framförallt; ha roligt!